RSS

miercuri, 21 octombrie 2015

Defectul meu: sufletul prea bun!


   
      "Am sufletul prea bun, ce sa fac?" imi spune ieri o fiinta draga mie in fata unei cesti aburinde de cafea dupa ce a iertat pentru a 10-a oara un om care nu face decat sa o raneasca. Daca si tu te simti deja expert in arta compromisului, in a lasa de la tine, in a ierta de nenumarate ori, atunci articolul acesta este pentru tine!

     Este o diferenta majora intre bunavointa si a te lasa folosit! Bunavointa implica sa vezi lumea cu niste ochi prietenosi, sa percepi binele in ceilalti si sa le doresti binele. Asta inseamna sa vezi si partile urate, sa ai simtul critic intact, dar sa alegi sa vezi mai intai laturile frumoase. Dar bunavointa nu inseamna toleranta fata de ce te deranjeaza. Analizeaza-ti putin relatiile (nu, nu doar cele amoroase!). Simti ca doar tu faci sacrificii?  Doar tu faci eforturi "ca sa fie bine"? Celalalt este pasiv si dezinteresat? Banuiesti ca, daca tu nu vei mai cheltui o cantitate enorma de timp, energie, sentimente, relatia va muri? Opreste-te putin.


     Cum iesi din cercul acesta vicios? Mai intai, incepe sa pretinzi de la ceilalti exact ce oferi tu! Nici mai mult, nici mai putin. Fa-o pe un ton calm, fara acuzatii, dar fii ferm in afirmatii! Spune-ti parerea si exprima-ti emotiile. De aici a plecat totul, ai spus "da" cand tu simteai "nu" de dragul celuilalt. Opreste-te din a oferi neconditionat, ci doar daca tu simti ca merita si doar ce esti tu dispus sa dai.  Impune respect celuilalt. In cazul in care ai uitat, iti amintesc ca esti o fiinta valoroasa, iar nevoile tale au tot la fel de multa importanta ca si nevoile celuilalt!

     Dupa ce vei incepe sa pui limite, vei remarca doua directii clare de comportament ale oamenilor. Asa incat fie relatia se va imbunatati considerabil (persoana respectiva are o anumita afectiune pentru tine, pur si simplu nu si-a dat seama de gravitatea situatiei sau tu nu i-ai dat de inteles ca lucrurile nu sunt asa cum ti le doresti) sau relatia se va incheia (persoana respectiva si-a dat seama ca nu va mai avea avantaje si se va indrepta spre o tinta mai usoara).
   
      Timpul, compania, increderea , sprijinul, sentimentele tale sunt daruri pretioase ce trebuiesc primite ca atare!

     A elimina din cercul tau de cunostiinte pe acei oameni care te folosesc, pe cei care nu te pretuiesc la adevarata ta valoare, nu te face un om rau. Nu iti perverteste sufletul, vei ramane acelasi om frumos. Insa iti protejeaza bunatatea indreptand-o spre acei oameni care au nevoie de ingaduinta ta.

     O zi minunata iti doresc!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu